Αρχική » Το 1821 μετά το 2021

Το 1821 μετά το 2021

by ioannis-kapodistrias

Εισήγηση καθηγητή ΗΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

1. Το 1821 ως κόμβος της εθνικής μας ταυτότητας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 κα Γιάννα Αγγελοπούλου έχει δηλώσει, ότι το έργο της Επιτροπής έχει αρχή και τέλος. Δηλ. μη με πετροβολείτε, κάνετε λίγο υπομονή, η Επέτειος τελειώνει στις 31-12-2021, ίσως με μία τελετή λήξεως, όπως έληξαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Στην ουσία δεν υπάρχει καμμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο 2004 και στο 2021. Ως μία ανάμνηση έμεινε το 2004 χωρίς καμμία συνέχεια ούτε για τον αθλητισμό ούτε για τον εθελοντισμό. Εξάλλου μπορεί η κα Γιάννα να θέλει να προετοιμασθεί για την τρίτη της εθνική αποστολή, που μπορεί να είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας!

Η Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 ήδη μας έχει πείσει, ότι το 1821 δεν βρίσκεται στο κέντρο του έργου της αλλά στην περιφέρεια, ως αφορμή και αφετηρία για τον αναστοχασμό όχι του παρελθόντος αλλά του μέλλοντος. Το σύνθημα που η κα Γιάννα τονίζει με έμφαση σε κάθε ευκαιρία, είναι: «Πάμε μπροστά, κοιτάμε στο μέλλον!»

Βέβαια κοιτάμε μπροστά αλλά διερωτώμαστε σε τι μας χρησιμεύει το παρελθόν. Όπως στην ατομική ψυχολογία, έτσι και στην συλλογική ζωή, εάν δεν έχουμε τακτοποιήσει την σχέση μας με το παρελθόν, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.  

Μία λογική σχέση με την ιστορία μας μπορεί να είναι:

Α. Η αξιολόγηση της περιόδου 1821-2021. Αυτό σημαίνει, να καταγράψουμε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας και να αναλύσουμε τις προϋποθέσεις που διαμόρφωσαν το θετικό ή το αρνητικό αποτέλεσμα. Το παρελθόν είναι πάντα παρόν ως δάσκαλος του παρόντος και ως σύμβουλος του μέλλοντος.

Β. Η συλλογική μας ταυτότητα, που είναι η εθνική μας ταυτότητα, πρέπει να επαναπροσδιορίζεται τουλάχιστον κάθε 50 χρόνια, πόσο μάλλον μετά από μία πολυκύμαντη διαδρομή 200 ετών. Ποιο είναι σήμερα το θεμέλιο της εθνικής μας υπάρξεως;

Ο Ελληνισμός κατά την άποψή μας, εκτείνεται σε 4 επίπεδα που είναι:

α. ο διαχρονικός πολιτισμός μας                                                                                                                  β. το έθνος μας ως ένα συμμετοχικό, πολιτισμικό σύνολο                                                                       γ. το Ελλαδικό και το Κυπριακό κράτος και                                                                                                  δ. το όραμά μας για το μέλλον.

Ποια είναι η κατάσταση σε κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα;                                                                   Τι κινδύνους αντιμετωπίζει το κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα;                                                            Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του καθενός από αυτά τα επίπεδα;

2. Η αναζήτηση του διαχρονικού νοήματος του 1821

Ποια έμπνευση και δύναμη μπορούμε να αντλήσουμε από το 1821; Ποιο είναι το διαχρονικό νόημα του 1821;

Τα συμπεράσματά μας είναι δύο:

α. δεν θέλουμε να εορτάσουμε την Επέτειο μόνο ως μνημόσυνο και ως δημόσια εορτή, για να καταθέσουν στεφάνια οι επίσημοι. Διόλου απίθανο εκείνη την ημέρα οι αδριάντες των ηρώων να αναστηθούν για μία ημέρα, μόνο για να τους φτύσουν! Για να φτύσουν πρώτα τους ίδιους ως εκπροσώπους του διεφθαρμένου, υποτελούς και ανίκανου πολιτικού μας συστήματος. Ένα σύστημα που είναι ανάξιο να αντιπροσωπεύει στο διεθνές προσκήνιο ένα τέτοιο πολιτισμό, μία τέτοια ιστορία. Έμμεσα όμως θα φτύσουν και εμάς, όλους τους  Έλληνες, διότι αφήσαμε σε αυτούς τους ανίκανους το τιμόνι και το θησαυροφυλάκιο της Πατρίδας μας, με αντάλλαγμα τις δανεικές παροχές, την αναξιοκρατία και την έλλειψη  κρατικού ελέγχου. Βασικά ως λαός δεν θέλαμε να έχουμε την ευθύνη για τον τόπο μας και την αφήσαμε εν λευκώ στις κομματικές ληστοσυμμορίες.

β. θέλουμε να αναζητήσουμε, να συνειδητοποιήσουμε και να βιώσουμε ατομικά και συλλογικά τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να εορτάσουν οι απόγονοί μας και τα 300 και τα 400 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Το μέλλον του Ελληνισμού θα κριθεί από την συνειδητοποίηση και την διαμόρφωση αυτών των προϋποθέσεων. Χρειαζόμαστε μία νέα Φιλική Εταιρεία του πνεύματος και της δράσεως.

Η πνευματική αποστολή της έγκειται στην διαφώτιση και την ιδεολογική συσπείρωση του λαού μας. Αυτό θα είναι το έργο του ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»(ΔιΚΙΚ). 

Το 1821 θα παραμείνει σταθερό σημείο αναφοράς του ΔιΚΙΚ.

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2021

ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ                                                                                                                          
Πανεπιστημιακός κοινωνιολογίας, νομικός, συγγραφέας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookie