Αρχική » “1821-2021: 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδος”

“1821-2021: 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδος”

by Ξένια Σαρατσιώτη

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ερευνών & Μελετών Οικουμενικού Ελληνισμού: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ μετέδωσε τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “1821-2021: 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδος”, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, στις 19:00.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αίθουσα τελετών του ιστορικού Φιλλογικού Συλλόγου “Παρνασσός” στο κέντρο της Αθήνας και μεταδόθηκε από το κανάλι του Κέντρου στο Youtube.

Ομιλητές:

Γιάννης Σμαραγδής, Σκηνοθέτης
Ο ανεξίκακος Ιωάννης Καποδίστριας, ο έχων ροπή προς το καλό

Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Πελοποννήσου,
Πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»
Οι φιλέλληνες και η επιρροή τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της
Ελλάδας


Χρήστος Ζιώγας, Διδάσκων Διεθνείς Σχέσεις στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του
Παν/μιου Αιγαίου, εντεταλμένος Λέκτορας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Ερίζοντας για το διακύβευμα της Ελληνικής Επανάστασης

Συντονίζει η Ξένια Σαρατσιώτη, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός

H εκδήλωση επικεντρώνεται σε τρεις διαφορετικές πτυχές αυτού του αγώνα:

Η πρώτη πτυχή το πολυσυζητημένο πρόσωπο του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος και θεμελειωτή του πρώτου νεοσύστατου και νεότερου κράτους τηςαπελευθερωμένης Ελλάδος ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ο γνωστός και πετυχημένος σκηνοθέτης με διακρίσεις που έκαναν υπερήφανη την Ελλάδα και τους Ελληνες ο κ. Ιωάννης Σμαραγδής, ο οποίος μετά κόπων πολλών και βασάνων και για αυτή την ταινία θα μας δώσει πτυχές της ζωής του Πρώτου Κυβερνήτη, όπως αναδύονται μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα αλλά καιμέσα από την δική του σκηνοθετική και οπτική θέαση.

Μια δεύτερη πτυχή είναι αυτή για το Φιλελληνικό Πνεύμα της εποχής και πώς αυτό μετεξελίχθηκε τα προσεχή χρόνια προς και μετά την έναρξη της επαναστάσεως του 1821 που θα μας παρουσιάσει και αναλύσει ο καθηγητής κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος ο οποίος μας κάνει την ιδιαίτερη τιμή να ηγείταιτης προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Διεπιστημονικού Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού Ιωάννης Καποδίστριας.

Μια άλλη πτυχή εξίσου σημανιτκή πτυχή που θα δούμε κατά την διάρκεια τηςεκδήλωσης αυτής είναι οι διαμάχες ιδεολογικού αλλά και όχι όχι μόνο χαρακτήρα για «το διακύβευμα της επανάστασης του 1821» που θα μας αναλύσει και παρουσιάσει ο Δρ. Χρήστος Ζιώγας επίσης μέλος του Διεπιστημονικού κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού Ιωάννης Καποδίστριας.

Το Διεπιστημονικό Κέντρο έχοντας ξεκινήσει τις δράσεις του με μια σειρά εκδηλώσεων από τα μέσα του 2018, συνεχίζει τις δράσεις και την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά στην πνευματική ανάταξη του Ελληνισμού.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookie